Kosovo cere intervenția de urgență a UEFA împotriva României, după ce naționala lor de fotbal a picat cu reprezentativa noastră în grupele Ligii Națiunilor.
România și Kosovo fac parte din Grupa 2 a Ligii C, alături de Cipru și una dintre Lituania și Gibraltar. Toate cele 6 partide din grupele Ligii Națiunilor se vor disputa în septembrie, octombrie și noiembrie 2024.
Joi, 8 februarie 2024, la Paris, în Franța, a avut loc tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor, ediția 2024 – 2025, iar naționala de fotbal a României a fost extrasă, din postura de cap de serie, în Grupa 2 din Liga C valorică.
„Tricolorii” vor trebui să le înfrunte, pe rând, pe Kosovo, Cipru și una dintre Lituania și Gibraltar. Dintre toate numele menționate, cel care a atras imediat atenția a fost al naționalei din Kosovo.
România și Kosovo au fost în aceeași grupă și în preliminariile Euro 2024, unde s-au luptat pentru o calificare la turneul final alături de Elveția și Israel. În cele din urmă, România și Elveția au ieșit câștigătoare din grupă, în timp ce Israel mai are o șansă pe traseul barajului din Liga Națiunilor. În schimb, Kosovo a ieșit în situația cea mai nefavorabilă din grupă.
După tragerea la sorți a grupelor Ligii Națiunilor, ediția 2024 – 2025, presa din Kosovo a reacționat și a adus aminte de incidentele întâmplate la disputele cu România din preliminariile Euro 2024. Suporterii celor două reprezentative s-au jignit reciproc la Priștina și București, iar pe Arena Națională partida a ajuns să fie chiar întreruptă preț de câteva zeci de minute.
Ziariștii kosovari au încercat să îi scoată vinovați pe români din toate aceste incidente și au solicitat intervenția UEFA în vederea meciurilor care se vor disputa în toamnă:
„Românii ne provoacă serios. Este interesant că grupul de ultrași români „Uniți sub Tricolor” a reacționat dur la adresa Kosovo, scriind fără rușine și insultându-ne țara, pe care au numit-o provincie.
Pe 15 noiembrie, Kosovo va întâlni România, iar UEFA ar trebui să ia în calcul de acum încolo aceste provocări ale ultrașilor români”, au scris jurnaliştii de la Bota Sot.
Așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate, Edi Iordănescu nu s-a deplasat la Paris pentru a urmări tragerea la sorți, deoarece încă se resimțea după o gripă.
Însă, imediat după ce România și-a aflat grupa, selecționerul a oferit o reacție prin intermediul FRF:
„E prematur să ne hazardăm acum în analize cu privire la adversari. Mai sunt luni bune, o perioadă de transferuri în vară care poate schimba situația multor jucători, atât de la naționala noastră, cât și de la adversare. Va conta mult cât și cum vor juca băieții noștri până la toamnă, dar și fotbaliștii rivalelor noastre din grupă.
Cert este un singur lucru, obiectivul României trebuie să fie primul loc, iar asta cu atât mai mult cu cât vorbim de o șansă importantă, în paralel cu preliminariile clasice, pentru o eventuală calificare la barajul pentru Cupa Mondială 2026.
Până atunci, concentrarea noastră maximă este însă pe EURO 2024 și tot ce înseamnă abordarea optimă a turneului final. De la situația îngrijorătoare pe care o au la cluburi mai mulți jucători importanți ai naționalei noastre, până la meciurile de pregătire programate în luna martie, întreaga mea atenție este în această direcție.
Deși observ că situația mea contractuală continuă să fie un subiect de presă, vă asigur că sunt total concentrat pe munca pe care trebuie să o depunem ca România să se prezinte cât mai bine posibil la EURO 2024. Orice alte discuții chiar nu își au rostul acum. Există timp pentru toate, important e să încercăm să rezolvăm prioritățile.
Hai, România!”, a transamis Edi Iordănescu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER